Van olijf tot olijfolie

Olijvenpluk

Elk jaar in december beginnen we vol goede moed met hetOlijvenpluk Casa Amigo plukken van onze eigen olijven.

Bij Casa Amigo staan er zo'n 40 olijfbomen maar niet alle bomen hebben evenveel olijven. Het ene jaar heb je meer en het andere jaar minder. Tot nu toe was 2010 een topjaar. We hebben toen maar liefst 409 kilo olijven geplukt en dat was goed voor 91 liter verse olijfolie.

Eerst goed voorbereiden en alles klaar zetten; groot net, trappen, fruitkisten en zakken, bamboestokken om de olijven uit de bomen te slaan..... en dan hopen op lekkere zonnige dagen. Beetje bij beetje raakt je energie op. Er gaan wel 2 weken overheen voordat al de olijven zijn geplukt en in de kratten zitten. Dan is het rijden naar het fabriekje in Pedralba. Daar worden de olijven geperst en krijg je direct je olijfolie mee.

Olijvenpluk Casa AmigoWat doe je met zoveel olijfolie? Natuurlijk gebruiken wij het zelf thuis maar wanneer we maaltijden voor onze gasten bereiden maken we er ook gebruik van. De flessen olijfolie van 20 liter verwerken wij ook voor onze gasten. Eerst wassen we de kleinere flessen grondig, laten ze goed drogen en gieten we voorzichtig de flessen vol. Labels erop en onze gasten kunnen ze dan in de minibar van Casa Amigo kopen. Goed en lekker voor eigen gebruik tijdens je vakantie maar ook heel leuk als souvenir!

De jaarlijkse olijvenpluk 2012 zit er inmiddels "gelukkig" weer op. Onze energie is na twee weken plukken helemaal op. Dit jaar plukten we 230 kilo olijven wat goed was voor 53 liter.

Binnenkort is het tijd om de olijfbomen te snoeien, te bemesten en voor een goede bewatering te zorgen. Daarna al het snoeiafval verbranden. Het snoeiafval gaat in Spanje immers niet in een groene container maar na aanvraag van een brandvergunning bij de gemeente mag je gedurende de ochtenden je snoeiafval verbranden.

In mei gaan de olijfbomen weer bloesemen en gaat een nieuw jaar olijven beginnen. Op naar de olijvenpluk 2013.

Olijvenpluk Casa Amigo   Olijvenpluk Casa Amigo  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.