Pedralba

Wapen van PedralbaPedralba is een klein en traditioneel Spaans dorpje in de provincie Valencia. Het dorpje is gebouwd rondom een berg, op een hoogte van 152 m. De oppervlakte van Pedralba bedraagt 59 km2 en er zijn circa 3.069 inwoners.

Ligging

Langs Pedralba stroomt de rivier Turia en rondom liggen er een tweetal gebergten, La Torreta (200 m) in het noorden en El Alto del Puente (187 m) in het oosten. Vanuit Pedralba is het maar een klein stukje rijden naar één van de vele omliggende dorpen. Enkele mooie omliggende dorpen zijn Villar del Arzobispo en Llíria ten noorden, Cheste ten zuiden, Benaguasil en Villamarchante ten oosten en Chuchilla en Gestalgar ten westen.
De prachtige stad Valencia, met haar mooie zandstranden, ligt slechts op 28 km afstand!

 

Valencia Markt, zeehaven, MalvarosaHistorie

Studies hebben uitgewezen dat er in Pedralba een Iberische en Romeinse nederzetting is geweest. Overblijfselen uit die tijd zijn het kasteel en de oude moskee (tegenwoordig een cultureel centrum). In de Calle de Escalera zijn overblijfselen te zien van het vroegere kasteel, geïntegreerd in de architectuur.

Er stroomt een klein bevloeiingskanaal door Pedralba. Zo´n 100 jaar gelden zijn er een reeks herenhuizen langs dit kanaal gebouwd, welke te bereiken zijn via trappen en bruggetjes.
Rondom het dorpsplein hebben de straten een onregelmatig patroon en zijn van middeleeuwse oorsprong. Er zijn vele straatjes, steegjes en trappetjes die je kronkelend door het dorp leiden.

Wat is er te doen in Pedralba?

Op dinsdag is er markt in Pedralba. Al is het een kleine markt, het is de moeite waard om zo´n dag te combineren met een wandeling door het dorpje. Een verfrissing nemen in een van de vele barretjes of in de lokale ijszaak. Bij het dorpsplein kan je een bezoek brengen aan de kerk, in Barokarchitectuur gebouwd en van oorsprong een moskee.

Verder is er in Pedralba een klein museum, een kapelletje met schitterende uitzichten over Pedralba en zijn er wandelroutes aangelegd langs de rivier de Turia. Het kapelletje is gebouwd in 1969 om de Virgen de Luján patrona de Argentina te eren.

Winkels

In Pedralba zijn er twee kleine supermarkten en een wat grotere, een tabakszaak, een benzinestation, diverse bakkers en allerlei andere kleine winkeltjes.

Bars en restaurants

In Pedralba zijn verschillende restaurants en bar's te vinden.

  • Restaurant la Pitanza (in het centrum)
  • Bar/Restaurant El Fronton (in het centrum)
  • Bar/Restaurant Sardi (net buiten Pedralba)
  • Bar/Restaurant El Chiringuito (net buiten Pedralba)
  • Bar Total (in het centrum)

De meeste restaurants in Spanje zijn overdag geopend tot 16.00 uur en sluiten dan tot ongeveer 20.00 uur.

Landbouw en ambacht

De landbouw, maar meer in het bijzonder de fruitteelt, is voor Pedralba essentieel. Voornamelijk de teelt van sinaasappels en citroenen. Ook het vervaardigen van olijfolie in de oude fabriek is een van de bewaard gebleven ambachten.

Flora en fauna

Pedralba bezit een rijke flora; coniferen, rozemarijn, lavendel, tijm, bramen, thee, kamille, meidoorn, gaspeldoorn en palmen. Hier en daar tref je ook mossen aan, zoals korstmos. In de omgeving leven er veel (bedreigde) diersoorten: de wilde kat; het wijfjesvos, het wild zwijn, de bosuil, de lijster, de koekoek, de patrijs, de specht, de buizerd, de raaf en de ekster.