De stad Valencia

Valencia is de hoofdstad van de provincie Valencia en wordt door de Spanjaarden ook wel La ciudad de la marcha, ofwel de uitgaansstad genoemd. Het is een stad met ruim 807.200 inwoners en is de derde grote stad van Spanje, na Madrid en Barcelona. Valencia heeft een mediterraan karakter, het uitgaansleven is gezellig druk en de werksfeer, handel en economische groei dynamisch.

Ligging

Valencia is gelegen op een uitgestrekte vlakte aan zee, aan de monding van de rivier Turia en is omringd door middelhoge bergen en golvende vlaktes die leiden naar de gebieden Aragon en Castilla-La Mancha.

Bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden hebben we opgenomen op onze pagina musea, religieuze monumenten en derde millennium.

Parken

In Valencia zijn er veel parken en stadstuinen. Een aantal voorbeelden zijn: de Jardines del Turia, opmerkelijke tuinen gelegen in de voormalige bedding van de rivier de Turia. Over een lengte van 5 km ligt een terrein met een groot aantal bruggen, parken, sportvelden en speelweiden.
De mooiste klassieke parken van Valencia zijn de Glorieta en Parterre, zeer levendige groene stadszones. De Alameda is een promenade uit de 19e eeuw die oorspronkelijk aangelegd werd voor ritjes per koets. Viveros of Jardines del Real, gesitueerd rondom het Koninklijk Paleis, zijn perfecte plaatsen om op zonnige ochtenden te wandelen.

Toeristische routes

Er zijn verschillende toeristische routes die je leiden langs de meest bijzondere plaatsen en wijken van Valencia. Bijvoorbeeld de route langs de oude rivierbedding van de Turia. Deze route wordt Route Culturia genoemd en geeft een goed beeld van Valencia.

Er zijn diverse mogelijkheden om Valencia te bezichtigen:

  • openbaar vervoer (bus of metro)
  • toeristische Bus (dubbeldekker die je voert langs de bijzondere plaatsen)
  • koetsen (per koetsrit een rondrit maken)
  • Walking Tours (rondleidingen door de binnenstad)
  • cyclotour (tandem met 4 wielen en 2 passagiers)

Feestdagen in Valencia

In Valencia zijn er verschillende feesten en feestdagen in 2018.

De belangrijkste festiviteiten zijn:

1 januari:                         Nieuwjaarsdag (Año Nuevo)
22 januari:                       San Vicente Mártir
15 t/m 19 maart:            Fallas de San José
30 maart:                       Goede Vrijdag (Viernes Santo)
2 april:                            Paasmaandag (Dia de Pascua)
1 mei:                              Dag van de Arbeid (dia del Trabajo)
20 t/m 21 mei :             Zondag en maandag: Pinksteren (Pentecostés)
15 augustus :                 Maria Hemelvaart (Asunción de la Virgen)
9 oktober:                      Sant Dionís (Feestdag in Valencia)
12 oktober:                     Nationale Feestdag (Fiesta Nacional de España)
1 november:                   Allerheiligen (Todos los Santos)
6 december:                   Dag van de Grondwet (Día de la Constitución Española)
8 december:                   Maria Onbevlekte Ontvangenis (Inmaculada Concepción)
25 december:                 Kerstmis (Navidad)

Las Fallas

Fallas feesten worden elk jaar van 15 t/m 19 maart gevierd in alle dorpen en steden in de provincie Valencia. Dit feest heet de lente welkom met veel humor. Diverse groepen maken Ninots (falla-figuren) van hout, karton en papier. De Ninots worden op straat opgebouwd en geshowd. Het feest gaat uiteraard gepaard met veel vuurwerk, dampende paellas, kleurrijke optochten die zo’n 20 uur duren. Alle ninots worden op de laatste dag in vreugdevuren verbrand. Alleen de uitverkoren ninot wordt van de vlammendood gered en in het Fallas-museum tentoongesteld.

Winkelen in Valencia

De stad beschikt over grote winkelcentra en winkelgalerijen. Voor de laatste mode kan je terecht in de buurt van Marqués de Dos Aguas en Poeta Querol waar alle internationale merken en chique winkels te vinden zijn. Ook de buurten van D. Juan de Austria, Colón of Jorge Juan kennen een intens handelsleven. Daarnaast zijn warenhuizen te vinden bij vele winkelcentra die de stad rijk is.

Daarnaast vinden er in en rondom Valencia allerlei markten plaats, zoals groente- en fruitmarkten, rommelmarkten, markt voor postzegel- en muntverzamelaars of ambachtelijke voorwerpen (waaiers, houten en zilveren kunsthandwerken, lederwaren, zijdestoffen, keramiek etc.).

Openluchtactiviteiten

Liefhebbers van snelheid op wielen kunnen hun hart ophalen bij het modernste circuit van Europa, het Circuito de la Comunidad Valenciana Ricardo Tormo. De club Náutico de Valencia, Watersportclub, biedt watersportactiviteiten, cruises in de Middellandse zee en bootverhuur aan.

Moderne sportaccommodaties zijn: de Velódromo Luis Puig (Wielrennerbaan) voor atleten en wielrenners; het Pabellón Fuente de San Luis voor basketbalspelers; de Stadions Mestalla en Ciudad Valencia voor de voetbalfans; de tennisclub; accommodaties voor liefhebbers van zwemsport, paardensport of complete Gemeentelijke Sportcomplexen, gelegen in El Saler en in de Jardines del Turia, waar ook oneindig veel buitensporten beoefend kunnen worden.

Nachtleven in Valencia en omgeving

Voorts zijn er verschillende manieren om het nachtleven in te vullen. Zo zijn er in Valencia en omgeving 19 bioscopen, 16 theaters, 32 discotheken, 13 cafés met live muziek en 1 casino.