Provincie Valencia

Enkele feitenValenciaanse vlag

Taal : Spaans en Valenciaans
Hoofdstad : Valencia
Oppervlakte : 23.255 km²

De provincie

Valencia is één van de 17 autonome regio’s in Spanje, met zo’n 4 miljoen inwoners. De provincies Castellón, Valencia en Alicante vormen tezamen de Comunidad Valenciana.

De ligging

Valencia ligt aan de oostkust van Spanje, aan de Costa del Azahar aan de Middellandse Zee. Aan het noordoosten grenst Valencia aan Catelonië, in het westen aan Kastilië-La Mancha, in het noordwesten aan Aragon en in het zuiden aan Murcia.

Het klimaat

Valencia heeft een mediterraans klimaat, met warme zomers en milde winters. Over het algemeen is het er 3 maanden zomer en 9 maanden lente. De warmste maanden zijn vanaf mei tot september maar zijn echter minder warm dan bijvoorbeeld in de steden Madrid of Córdoba. Vorst komt amper voor in de winter, ook al kan het soms wat vochtig zijn. In de lente en de herfst is het warm maar er kunnen dan wel enkele regenbuien vallen.

Gemiddelde temperaturen Valencia

Geschiedenis

De provincie Valencia kent een rijke historie. Voordat de Moren kwamen, vestigden zich hier Grieken, Feniciërs, Carthagers en Romeinen, die in producten van land en zee handelden. Het gebied werd door een Catelaans leger heroverd van de Moren. De taal die deze soldaten spraken, ontwikkelde zich tot een dialect, het Valenciano. Thans wordt het Valenciaans bijna overal gesproken en is steeds meer te lezen op o.a. plaatsnaamborden.

De taal

In Valencia spreekt men twee talen, Spaans en Valenciaans. Het Valenciaans is sterk verwant aan het Catelaans. Alhoewel in Valencia over het algemeens meer Spaans gesproken wordt, is het Valenciaans dagelijks zichtbaar zoals in plaats- en straatnamen. Ook op vele scholen wordt het Valenciaans onderwezen en spreekt men lokaal elkaar in het Valenciaans aan.

Lokale feestdagen

Buiten de Spaanse nationale feestdagen heeft Valencia nog een groot aantal officiële lokale feestdagen, waarvan Las Fallas de belangrijkste is.

Januari: San Antonio Abad, San Vicente Mártir
Maart: La Fallas
April: San Vicente Ferrer
Mei: Las Cruces de Mayo, La Vírgen de los Desamparados, Corpus Christi
Juni: San Juan
Juli: Kermis in Valencia
Oktober: de dag van de “Comunidad Valenciana”

De fallas-feesten van Valencia

Valencia is onlosmakelijk verbonden met las fallas. Dit feest van het jaar wordt gevierd van 15 t/m 19 maart in alle dorpen en steden in de provincie Valencia!

De letterlijke vertaling van las fallas is De Vuren. Van oorsprong is het een heidens ritueel uit de middeleeuwen om het kwaad uit te branden. Nu zijn las fallas en andere vuurfeesten in de omgeving een Christelijke festiviteit en gerelateerd aan de feestdag van de heilige, San José (patroonheilige van de timmerlui). Tijdens deze feestweek wordt de lente ingeluid en veranderd Valencia in een stad vol met vuurwerkshows, vreugdevuren, optochten, feesten, parades, muziekconcerten.

Vanaf 15 maart kijk je in Valencia je ogen uit! Sculpturen van soms wel 20 meter hoog, gemaakt van hout, karton en papier, worden door de Valencianen gebouwd en op straat aan het publiek geshowd. Bij elk figuur staan er borden met schertsende verzen. Er worden zo’n 350 grote fallas en nog eens zoveel kinderfallas gestoond.

Tussen 19 en 20 maart, worden alle fallas-figuren om middernacht in vreugdevuren  verbrand. Alleen de “ninot”, de uitverkoren fallas-figuur, wordt van de vlammendood gered. Alle “ninots” zijn overigens in het fallas-museum in Valencia te bezichtigen.

De gastronomie

Er worden veel groenten, fruit, vis en schaaldieren gegeten. Het hoofdbestanddeel van de Valenciaanse keuken is rijst. Denk daarbij aan de paella. Arros al forn is een ander Valenciaans rijstgerecht, een rijstgerecht uit de oven met tomaten, worst, aardappels, varkensribben en kikkererwten. De arros a banda bestaat uit gegrilde rijst met verschillende soorten vis en groenten en arros amb fesols i naps is een soepachtig rijstgerecht met witte bonen en koolraap.

Eveneens typisch Valenciaans is de horchata. Een drankje gemaakt van amandelen, suiker en water. Daarnaast is er ook het traditionele Valenciaanse drankje: agua de Valencia. Dit is een mix van sinaasappelsap, cava (mousserende wijn) en Cointreau.

Een overblijfsel van de Moorse cultuur in Valencia is de enorme hoeveelheid zoetigheden die er worden gemaakt, waarvan de hoofdbestanddelen meestal honing, amandelen en suiker zijn. De turrón, een soort noga komt ook uit de regio van Valencia, oorspronkelijk eigenlijk uit Alicante. Deze worden in heel Spanje massaal gegeten tijdens de dagen rondom kerst.

Geografie

De Kust

De kusten van Valencia zijn geliefd om haar zonvakanties. De zee is schoon en diepblauw. Voor duikers, surfers en zwemmers is dit een ideale omgeving. Dichtbij zee zijn er natuurreservaten zoals de zoetwatermeren van Albufera en de zoutpannen van Santa Pola.

Daarnaast kent de streek een rijke historie. De belangrijkste plaatsen in dat verband zijn Valencia, Alicante en Cartagena. Andere plaatsen, zoals Peñiscola, Gandía en Dénia staan bekend om hun betoverende oude wijken, kastelen en andere interessante monumenten.

Het binnenland

Landinwaarts wordt de centrale hoogvlakte door bergketens gescheiden. Het landschap verschilt van pittoreske dalen en heuvels in El Maestrat (noord Castellón), tot de halfwoestijn (zuid Murcia). Achter de kust en de vruchtbare vlakten rondom Valencia rijzen de bergen al van 1.000 m tot 2.000 m op.
Op de bergen treft men vaak ruïnes van voormalige burchten aan. Deze herinneren aan de tijd dat de Christenen en de Moren vochten om hun territorium.
De streek van huerta van Murcia tot aan de sinaasappelplantages van Castellón behoort tot de vruchtbaarste tuinbouwgebieden van Europa.